Plastiksiz Temmuz'u Nasıl Yaşayalım

Plastiksiz Temmuz'u Nasıl Yaşayalım

Plastiksiz Temmuz (Plastic-free July) oldukça yaygın kullanılan ve kullanıldıktan sonra çöpe dönüşen tek kullanımlık plastik ürünlere tepki olarak 2011 yılında Avustralya’da başlayan bir çevre hareketi. Hareketin amacı insanları Temmuz ayında tek kullanımlık bu ürünlerin kullanımını reddetmeye teşvik ederek atık miktarını azaltmak, böylece artık devasa bir soruna dönüşmüş olan plastik kirliliğine dikkat çekmek.

Plastiksiz Temmuz hareketi bir ay boyunca evde, işte, alışverişte, ofiste tek kullanımlık plastikler yerine tekrar kullanılabilir alternatiflere yönelmek konusunda sizi düşünmeye davet ediyor.

Tek Kullanımlık Ürünler

Tek bir kullanımdan sonra işe yaramaz hale gelecek şekilde üretilen ürünler tek kullanımlık ürünler olarak adlandırılıyor. Bu ürünler arasında ambalajlar, meşrubat pipetleri, ıslak mendiller, plastik poşetler, plastik ya da kâğıt bardak ve tabaklar sayılabilir. Dünya denizlerindeki çöpün %80’ini karada çevreye atılanlar, ağırlıklı olarak da (tahminen %70) tek kullanımlık ürünler oluşturuyor. Kimi veriler ise oldukça dikkat çekici:

  • Bir plastik poşet ortalama 12-15 dakika kullanılıyor, oysa doğada yüzlerce yık kalabiliyor.
  • Yalnızca birkaç dakika kullanılan plastik şişeler, poşetler ve ambalajlar yüzlerce yıl doğada çözünmeden kalacak malzemelerden üretiliyor ve bu ürünler çevreye atıldıklarında doğada yok olmadan kalarak zarar vermeye devam ediyor.
  • Bilim adamları, böyle giderse 2050 yılına kadar okyanuslarda, balıklardan çok plastik bulunacağını öngörüyor.

.

  • Dünyada fosil yakıtların %6’sı plastik imalatında kullanılıyor.
  • Şimdiye kadar üretilen plastiklerin %88’i halen yeryüzünde varlığını koruyor. Yani kullandığımız ilk diş fırçası, pipet, pet şişe doğru yere atılmadıysa, hala bir yerlerde varlığını sürdürüyor. Üstelik buna her yıl yenilerini de ekliyoruz.
  • Avustralya’daki Newcastle Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre; insanlar besinlerin içinde haftada ortalama 1 kredi kartı büyüklüğünde mikroplastik yutuyor.

Neler Yapabiliriz?

  • Ambalajlı ürün almayı en aza indirebiliriz.
  • Alışverişlerimizde plastik poşet yerine bez çanta kullanabiliriz.
  • Meşrubat içerken pipet kullanmayabiliriz.
  • Bol çay, kahve tüketiyorsak çantamızda, ofisimizde ya da arabamızda tekrar kullanılabilir bardak veya termoslardan bulundurabiliriz. Böylelikle bu içecekler için plastik bardak kullanmayız. 80 milyon insanın günde yalnızca bir bardağı atmasıyla oluşacak atık miktarını azaltabiliriz.
  • Buzdolabı poşeti ve streç film kullanmak yerine, tekrar kullanılabilir, yıkanabilir, ağzı kapaklı saklama kaplarını tercih edebiliriz.

  • Bu çabamızı sosyal medyada çevremizle paylaşarak konuya dikkat çekebilir, yaygınlaşmasını sağlayabiliriz.
  • Hayatımızdaki tek kullanımlık ürünleri azaltmak için aldığımız önlemleri @copunesahipcik #copunesahipcik ve #plasticfreejuly etiketiyle paylaşabiliriz.

Sadece Temmuz ile Sınırlı Kalmamasın!

Hareketin amacı sadece Temmuz ayını plastiksiz geçirip yılın geri kalanını boş vermek değil elbette. Bu sadece daha az atığın üretildiği bir yaşam için ilk adımı atma fırsatı.

Bir ay boyunca hayatımızdaki tek kullanımlık ürünleri azaltmayı ve yeniden kullanılabilir alternatifleri kullanmayı becerebildiğimize göre, bunu yıl boyunca da sürdürebiliriz. Böylelikle, çöp üretimini azalttığımız, yeniden kullanımı benimsediğimiz ve ürettiğimiz atıkları da geri dönüşüme yönlendirdiğiniz bir yaşam tarzını benimseyebiliriz.

Haydi! Bu Temmuz’dan itibaren değişime başlayalım, çöpümüze sahip çıkalım!

Daha fazla bilgi edinmek isterseniz: plasticfreejuly.org/