İletişim ve Farkındalık Çalışmalarımız

Gelibolu’da Gönüllülerimizle Birlikte Kıyı Temizliğine Katıldık

Gelibolu’da Gönüllülerimizle Birlikte Kıyı Temizliğine Katıldık

Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında Gelibolu Kaymakamlığı’nın Bolayır Köyü sahilinde düzenlediği “Her Şey Temiz Bolayır İçin” etkinliğine Atıkcan’la beraber katıldık. Çanakkale Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün, Bolayır Şehit Nuriye Ak İlkokulu öğrencilerinin, öğretmenlerinin ve halkın katılımıyla gerçekleştirilen çevre temizliği ve farkındalık etkinliğine Atıkcan ve gönüllülerimiz ile katılım sağladık.

Devamı
Kadıköylüler Atıkcan ve Gönüllülerimizle Birlikte “Çöpü Sıfırla” Dedi

Kadıköylüler Atıkcan ve Gönüllülerimizle Birlikte “Çöpü Sıfırla” Dedi

Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında Kadıköy Belediyesi’nin 2-4 Haziran tarihlerinde düzenlediği Çevre Festivaline Atıkcan ve gönüllülerimizle katıldık.  Festivalde, iki gün boyunca Çöpü Sıfırla Kutu Oyunu ve Eski Tişörtten Çanta Yapımı Atölyelerini gerçekleştirdik.  Etkinliklerimize 53 kişi katıldı, yaklaşık 6000 kişiye de direkt veya dolaylı yollardan mesajımızı ulaştırmış olduk. 

Devamı
Kapaklı Belediyesi’yle Birlikte Kazak Gölü’nde “Çöpüne Sahip Çık” Dedik

Kapaklı Belediyesi’yle Birlikte Kazak Gölü’nde “Çöpüne Sahip Çık” Dedik

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Kapaklı Belediyesi iş birliği ile gerçekleştirdiğimiz etkinlik kapsamında Cumhuriyet İlkolulu öğrencileri ve Kapaklı halkına “Çöpüme Nasıl Sahip Çıkarım” semineri verdik.  Sonrasında öğrenciler ve Atıkcan’ın katılımıyla Çöpü Sıfırla Kutu Oyununu oynadık. Öğleden sonra ise Samsung Türkiye gönüllüleri ile Kazak Gölü’nde bir çevre temizliği ve farkındalık etkinliği gerçekleştirerek günü tamamladık. Gün boyunca etkinliklere 230 kişi katıldı.

Devamı
8 Haziran Marmara Denizi Günü Kapsamında Gürsel Turizm Çalışanlarıyla Birlikte Maltepe Sahili’ni Temizledik

8 Haziran Marmara Denizi Günü Kapsamında Gürsel Turizm Çalışanlarıyla Birlikte Maltepe Sahili’ni Temizledik

8 Haziran Marmara Denizi Günü’nde Maltepe Belediyesi’nin düzenlediği Maltepe Sahili çevre temizliği ve farkındalık etkinliği etkinliğine Atıkcan ve Gürsel Turizm gönüllüleri ile katılım sağladık. Etkinlikte Marmara Denizi Günü’nün önemine ve Marmara Denizi’nin temiz tutulmasına yönelik farkındalık çalışması yürüttük.

Devamı
Maltepe Belediyesi ve TikTok İçerik Üreticileriyle Birlikte Maltepe Başıbüyük Ormanı’nında “Çöpüne Sahip Çık” Dedik

Maltepe Belediyesi ve TikTok İçerik Üreticileriyle Birlikte Maltepe Başıbüyük Ormanı’nında “Çöpüne Sahip Çık” Dedik

Maltepe Belediyesi, TikTok Live ekibi ve 16 TikTok içerik üreticisiyle birlikte Maltepe Başıbüyük Ormanı’nda çevre temizliği ve farkındalık etkinliği gerçekleştirdik. Etkinlik boyunca gerçekleşen canlı oturumlara Vakıf adına Genel Müdürümüz Emrah Bilge ve Projeler Yöneticimiz Ece Kuray Tunçsav katılarak, çöpün azaltılması, geri dönüştürülmesi ve değerlendirilmesi gibi konularda izleyicilere bilgi verdi. TikTok fenomenlerinin de desteğiyle çevre temizliği konusunda farkındalık yarattık. Canlı yayınları izleyen yaklaşık 1 milyon 400 bin kişiye de mesajımızı ulaştırmış olduk.

Devamı
Ahmet Pekmezci’den Doğaya Sahip Çıkan Karikatürler

Ahmet Pekmezci’den Doğaya Sahip Çıkan Karikatürler

Karikatür çizmeye ilkokul yıllarında başlayan Ahmet Pekmezci’nin üniversite yıllarında Gırgır dergisine gönderdiği karikatürler “Çiçeği Burnunda Karikatürcüler” serisi altında Oğuz Aral’ın eleştiri ve önerileri ile birlikte yayımlanmaya başladı. Pekmezci’nin karikatürleri daha sonra Gırgır dergisinde düzenli olarak yayımlandı. Bir yılı aşkın zamandır Çöpüne Sahip Çık Vakfı için farkındalık mesajları içeren özel eserler yaratmakta olan Ahmet Pekmezcinin bu eserleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Müze Gazhane iş birliği ile hazırlanan “Ahmet Pekmezci Sıfır Atık Karikatür Sergisi” kapsamında Müze Gazhane’de sergilendi. Sergi 30 Mart-10 Nisan tarihleri arasında Müze Gazhane’de bulunan İklim Kolonları’nda ziyaret edilebiliyor.

Galeri
21 Eylül Dünya Temizlik Günü Etkinliği

21 Eylül Dünya Temizlik Günü Etkinliği

2008’de Estonya’da 50.000 insanın bir araya gelerek 10.000 ton katı atığı toplamasıyla başlayan eylem tüm dünyada yaygınlaşmış olup, ülkemizde de Let’s Do It Türkiye tarafından organize ediliyor.

Bu çerçevede geçen yıl 15 Eylül 2018 tarihinde gerçekleşen eylemde, 58 şehirde 50.000 gönüllünün katılımı ile 128 ton katı atık toplanmıştı. Bu yıl da 21 Eylül’de hayata geçirilen eyleme 116 bin kişi katılarak 790 ton çöp topladı.

Devamı
20 Temmuz 2019 One Love Festivali’nde Farkındalık Etkinliği

20 Temmuz 2019 One Love Festivali’nde Farkındalık Etkinliği

20 Temmuz Cumartesi günü Park Orman’da gerçekleşen One Love Festivali’nde Atıkcan ve Lets Do It Türkiye gönüllüleri ile beraber farkındalık çalışması gerçekleştirildi. Festivalde ayrıca Vakfın bu yılki teması olan “Tek Kullanımlık Ürünlerin Azaltılması” konusunda mesajlar da verildi.

Gönüllüler “Çöpünü Çöpe At” sloganıyla festival alanında katılımcıların dikkatini çekerek konunun önemine vurgu yaptı.

Türkiye Atık Algı ve Farkındalık Araştırmasının Sonuçları Alındı

Türkiye Atık Algı ve Farkındalık Araştırmasının Sonuçları Alındı

Çöpüne Sahip Çık Vakfı tarafından, Türkiye genelinde çöp kavramı üzerinde algı ve farkındalık araştırması gerçekleştirildi. Araştırma kapsamında Türkiye temsili il (NUTS-1), yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik statü kotası dikkate alınarak 1003 kişiyle görüşme gerçekleştirildi.
Araştırma sonucunda ortaya çıkan bazı çarpıcı sonuçlar:

Devamı
14. İstanbul Yarı Maratonu’nda Farkındalık Etkinliği Gerçekleştirildi

14. İstanbul Yarı Maratonu’nda Farkındalık Etkinliği Gerçekleştirildi

Spor İstanbul tarafından organize edilen 14. İstanbul Yarı Maratonu “Gel beraber koşalım” sloganıyla İstanbul Tarihi Yarımada’da 7 Nisan 2019 tarihinde gerçekleştirildi.

Atıkcan ve gönüllüler etkinlik süresince koşucuları çöplerini doğru kutulara atmaya yönlendirdi. Böylece hem alanın temiz kalması sağlandı, hem de farkındalık yaratıldı.

Çöpüme Sahip Çıkıyorum Eğitimi’nin Kocaeli Körfez’de Tamamlandı

Çöpüme Sahip Çıkıyorum Eğitimi’nin Kocaeli Körfez’de Tamamlandı

DP World Yarımca işbirliği ve Körfez İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteğiyle ile içeriği Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi akademisyenlerince hazırlanan Çöpüme Sahip Çıkıyorum eğitiminin Körfez İlçesi’ndeki uygulaması tamamlandı. Kocaeli’nin Körfez İlçesi’nde bulunan 26 İlköğretim okulundaki 3. sınıf öğrencilerine yönelik uygulanan eğitim kapsamında 54 öğretmene eğitici eğitimi verildi. Bu öğretmenler kendi sınıflarındaki toplam 1.300 öğrenciyle eğitimi gerçekleştirdiler.

İçeriği 4 başlık (Çöp nedir, çöpün yolculuğu nasıldır, Çöpü doğru yere atarsak/atmazsak ne olur, birey olarak ben ne yapabilirim) altında toplanmış olan eğitim programı, uygulamalı 12 etkinliği kapsıyor. Bu çerçevede ilkokul 3. sınıf öğrencilerine çöpün ne olduğu, üretilen çöpün doğru yere atılmasının önemi ve atık geri dönüşüm süreçlerinin işleyişi konularında bilgi verildi. Böylece öğrencilerin farkındalıklarını artırmak ve bu konularda tutum değişimi sağlamak amaçlandı.

Devamı
 Çöpüme Sahip Çıkıyorum Eğitimi

Çöpüme Sahip Çıkıyorum Eğitimi

DP World Yarımca işbirliği ve Körfez İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü desteğiyle ilçedeki ilkokulları kapsayan ‘Çöpüme Sahip Çıkıyorum’ eğitimi başlatıldı. Kocaeli’nin Körfez İlçesi’nde bulunan 26 İlköğretim Okulundaki 3üncü sınıf öğrencilerine yönelik olarak Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi hocaları tarafından tasarlanan eğitim programı uygulamalı 12 etkinlikten oluşmaktadır. Etkinlikler kapsamında öğrencilerin çöpün ne olduğu, neden ayrıştırma ve geri dönüşüm yapmaları gerektiği ve atık gruplarının doğaya etkileri konusunda bilgi sahibi olmaları ve tutum değişikliğine adım atmaları hedeflendi. Eğitim programının ilk etkinliği olan bir günlük eğitici eğitimini tamamlayan 54 öğretmen katılım belgelerini alarak sınıflarında çalışmalara başladı. Eğitici eğitimi ile eş zamanlı olarak ayrıca 70 DP World çalışanı gönüllü ile yapılan çalışmayla bu kişiler Çöpü Sıfırla Oyunu gönüllüsü oldular. Eğitim çalışmalarının Mayıs ayında tamamlanması hedeflendi.

Devamı

"Doğaya Sahip Çık" Görsel Farkındalık Çalışması

Doğadaki atıkların büyük bölümünü oluşturan plastik çatal, bıçak kaşıklar, pipetler, naylon poşetler, tek kullanımlık tabaklar, kâğıt-plastik bardaklar ve PET benzeri tek kullanımlık şişeler gündelik gündelik hayatta yaygın olarak kullanılıyor ve bu ürünler genellikle ya gereksiz ya da ikame edilmesi oldukça kolay.

Bunun yanı sıra, zaten kullanım amaçları gereği bir kez kullandıktan sonra çöp haline gelen ve doğada çözünmesi uzun yıllar alan bu ürünler geri dönüşüme yollanmadıklarında sağlığımız ve dünyamız için büyük tehdit oluşturuyor.

Devamı
Sıfır Atık İletişim Kampanyamız

Sıfır Atık İletişim Kampanyamız

Çöpüne Sahip Çık Vakfı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürüttüğü Sıfır Atık Projesi’nin aktif paydaşları arasında yer almaktadır.

Projenin destekçisi olarak Vakıf tarafından Mart 2018 itibariyle yapılan iletişim çalışmasının vurgusu “Hedef: Türkiye’de Sıfır Atık” olarak belirlenmiş, görseller birçok şehirde açık hava mecralarında, havalimanlarında ve ulusal gazetelerde yer bulmuştur. Ayrıca aynı içerikte radyo ve kamu spotları da hazırlanmış olup, yayımı sürdürülmektedir.

Devamı
Billboard Çalışmalarımız

Billboard Çalışmalarımız

Toplumsal davranış dönüşümünün gerçekleşmesine ve farkındalığın arttırılmasına yönelik hazırladığımız dijital ve görsel içerikler, paydaşlarımızın da destekleriyle farklı kamusal alanlarda sergilenmiş, bu biçimde toplumun her kesimine ulaşılması hedeflenmiştir.

Bu hedef doğrultusunda “Çöpünü Çöpe At Kampanyası” 2015 yılında başlatılmış, İstanbul’da ilan panoları ve otobüs duraklarındaki raketlerden oluşan 700 farklı noktada görsel çalışmamız sergilenmiş ve bu yolla bugüne kadar 7 milyondan fazla kişiye erişilmiştir.

Devamı
40.Vodafone İstanbul Maratonu Etkinlikleri

40.Vodafone İstanbul Maratonu Etkinlikleri

150 binin üzerinde koşucunun katıldığı 40. Vodafone İstanbul Maratonu 11 Kasım Pazar günü gerçekleşmiştir. Çöpüne Sahip Çık Vakfı hem koşucularıyla hem de gerçekleştirdiği ritim atölyesiyle etkinlikte yer aldı.  10 km’lik parkurun  bitiş noktasında gerçekleştirilen ve herkesin katılımına açık olan ritim atölyesi hem koşucuların hem de izleyicilerin odak noktası haline gelmiş ve eğlenceli biçimde farkındalık yaratılmasını sağlandı.

Devamı
21 Ekim 2018 İstanbul’u Koşuyorum Etkinliği

21 Ekim 2018 İstanbul’u Koşuyorum Etkinliği

21 Ekim 2018 Pazar günü Spor İstanbul tarafından gerçekleştirilen “İstanbul’u Koşuyorum” etkinliği Bakırköy parkurunda çöp ve ayrıştırma etkinliği gerçekleştirilerek hem parkurun temiz kalması, hem de koşucu ve izleyicilerin farkındalık kazanması sağlandı.

15 Eylül 2018 Dünya Temizlik Günü Etkinliği

15 Eylül 2018 Dünya Temizlik Günü Etkinliği

15 Eylül’de tüm dünyada gerçekleşen çöp toplama etkinliği Let’s Do It/ World Clean Up Day’e (Dünya Temizlik Günü) Üsküdar Sahili’nde gönüllülerle katılım sağlandı ve çevredeki insanlara yönelik farkındalık çalışması yapıldı. Aynı gün Türkiye’nin başka yerlerinde bu etkinliğe katılan tüm gönüllülerle iletişim kurularak destek verildi.

Uluslararası Su Sporları Festivali-SUFEST

Uluslararası Su Sporları Festivali-SUFEST

8-9 Eylül tarihlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Spor İstanbul tarafından Maltepe Orhangazi Şehir Parkı’nda gerçekleştirilen Uluslararası Su Festivali’ne 15 gönüllü ile katılım sağlandı ve 40 bin metrekarelik alanda çöplerin doğru yere atılmasına yönelik farkındalık etkinliği gerçekleştirildi.

Gönüllülere festival öncesinde Vakfın tanıtımı, çöp ve geri dönüşüm konularında bilgilendirme yapıldı.

5 Haziran Çevre Günü Etkinliği-Altındağ

5 Haziran Çevre Günü Etkinliği-Altındağ

Altındağ Belediyesi ile gerçekleştirilen 5 Haziran Çevre Günü kapsamında Hamamönü’nde gerçekleştirilen etkinliklere katılım sağlandı. Etkinlik kapsamında 300 çocukla bilgilendirme ve farkındalık çalışması gerçekleştirilerek video gösterimi, cıngıl yayını yapılarak çevre sakinlerinin dikkati çekildi.

Etkinliğe katılan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, yeni neslin tutum ve davranışlarının çevre ve atıkla ilgili sorunların çözümü için temel olacağına dikkat çekti.

Altındağlı çocuklar, hazırladıkları pankartlarla temizlik yürüyüşü için Hamamönü’ne gelerek ’’Temiz çevre, temiz Altındağ’’ sloganları attı ve Hamamönü esnafının kapısını çalarak bilgilendirme yaptı.

Eğitimler

Eğitimler

Ağırlıklı olarak İstanbul’da Başakşehir Belediyesi’nin yanı sıra çeşitli üniversiteler, okullar ve İzmir, Muğla, Balıkesir ve Kırıkkale’de yer alan kurumlarla yapılan ortak çalışmalar kapsamında “Çöp Yönetimi ve Çöpsüz Yaşam” eğitimleri verildi. Çocuklar, gençler ve yetişkinler atık yönetimi konusunda bilgilendirildi.

İstanbul’da, çoğunluğu çözüm ortaklarımızdan Başakşehir Living Lab bünyesinde verilen eğitimler sonrasında gerçekleştirilen birçok atölye çalışmasında onlarla birlikte atık malzemeleri kullanarak farklı tasarım çalışmaları yapıldı.

Devamı
“Sen Ne Dersin?” Projesi

“Sen Ne Dersin?” Projesi

İyi bir lider ve iyi bir vatandaş olmayı hedefleyen üniversite öğrencilerine açık gönüllü bir sivil platform olan “Renkli Kampüs” çatısı altında, 2015 ve 2016 yıllarındaki programlara konuk edilen sivil toplum kuruluşları arasında yer alındı. Programda gönüllü öğrenciler ve mentörler ile birlikte değişim yaratabilecek ve toplumun kalkınmasında öncü rol oynayabilecek projeler geliştirilmesi amaçlandı.

Bu çerçevede geliştirilen “Sen Ne Dersin” oyunlaştırma projesiyle üniversitelerde çevre bilincinin arttırılması hedeflendi. Çöp atma sürecini eğlenceli hale getiren, insanların sürece dahil olmalarını sağlayan oyunlu çöp kutuları yoluyla kuru ambalaj atıklarının bir noktada toplanması, çevreye atılmalarının önlenmesi ve zararın azaltılmasını amaçlandı.

Projeye konu oyunlu çöp kutuları,Koç Üniversitesi Sürdürülebilirlik Festivali, Beşiktaş Uluslararası Bahçe ve Çiçek Festivali gibi etkinliklerde yer almış ve bazı kurumlar “Sen Ne Dersin” oyunlaştırma kutusunu kurumlarına uyarlayarak temiz çevre bilincini yaymamıza katkıda bulundu.

Devamı
Atma Oyla Projesi

Atma Oyla Projesi

Üsküdar Belediyesi’nin desteği ve işbirliği ile kamusal alanlarda ve sokaklarda yere en çok atılan çöp olan izmaritin ızgaralara atılmasının sağlanması ve konuya dikkat çekilmesi amacıyla “oyunlaştırma” yolu izlendi. Nisan 2016 itibariyle, üzerinde bir soru yazan ve cevaplar için ayrı bölmeleri bulunan, sigara izmariti ile oylama yapılabilecek bu kutular Üsküdar sokaklarında asılmaya başlandı.

Devamı