DP World Yarımca ve Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi iş birliği ile 2018 yılında başlatılan Çöpüme Sahip Çıkıyorum Eğitimi projesiyle ilkokul öğretmenlerine öğrencilerinin sürdürülebilir tüketim ve doğru atık yönetimi konusunda farkındalıklarını artıracak bir eğitim aracı sunulması amaçlandı. Bu kapsamda, pilot aşaması 2018-2019 eğitim döneminde Kocaeli’nin Körfez ilçesindeki ilkokullarda tamamlanan eğitim projesi, 2019-2020 eğitim dönemi başında Kocaeli Valiliği’yle imzalanan protokol çerçevesinde il ölçeğine taşındı. Eğitim içeriği Kocaeli genelinde 2021-2022 eğitim yılı sonuna kadar yaklaşık 800 öğretmene ve öğrencilerine ulaştırıldı.
DevamıMaltepe Belediyesi ve Çöpüne Sahip Çık Vakfı arasında geliştirilen iş birliği çerçevesinde, Maltepe ilçesinde çöpün azaltılması ve atık yönetimi sürecinde farkındalığın arttırılması için bir dizi çalışma planlandı.
Maltepe Belediyesi ve Çöpüne Sahip Çık Vakfı arasında geliştirilen iş birliği çerçevesinde, Maltepe ilçesinde çöpün azaltılması ve atık yönetimi sürecinde farkındalığın arttırılması için bir dizi çalışma planlandı. Bu kapsamda, Maltepe’nin tüm sakinlerine ulaşılması hedeflenmekle birlikte, başlangıç etkinlikleri için Küçükyalı Mahallesi belirlendi. Çalışmalar, Küçükyalı Mahallesi sakinlerinin ihtiyaçlarını ve alışkanlıklarını netleştirmek üzere hazırlanan bir anketin hayata geçirilmesiyle başladı:
DevamıDP World Yarımca ve Çöpüne Sahip Çık Vakfı işbirliğiyle tasarlanan, eğlenirken öğreten, geri dönüşüm ve atık yönetimi bilincini artıran Çöpü Sıfırla Mobil Oyunu yayında.
Oyuncular süper kahraman Atıkcan'ın rehberliğinde cam, çöp, metal, kâğıt ve plastik atık türlerini nasıl azaltacaklarını ve geri dönüştüreceklerini, böylece sanal şehri nasıl temiz tutabileceklerini öğreniyorlar.
Ev, park, okul, deniz ve liman gibi gerçek yaşam alanlarının temizlendikçe daha da parlaklaştığı etkileşimli mekânlara sahip olan mobil oyunda, temizlenen alanlar temizlenmeyen alanlarla karşılaştırıldığı için farkı gözler önüne koyuyor. Oyun sonunda oyuncular topladıkları toplam çöp miktarına göre puan kazanıyor ve oyun seviyelerini buna göre ilerletiyorlar.
DevamıÇöpüne Sahip Çık Vakfı toplumda çöp üretiminin azaltılması ve çöpün doğru yere atılması yönünde davranış dönüşümü sağlayarak daha temiz bir çevre ve yaşam alanı oluşturulmasına katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor.
DevamıÇöpüne Sahip Çık Vakfı tarafından ofislerde etkin bir atık yönetimi ve ayrıştırma düzeninin benimsenmesi amacıyla geliştirilen “Çöpüne Sahip Çıkan Ofis” sistemini uygulayan ilk ofis Vakfın merkez adresi de olan KVK Plaza olmuştur. Sistem, üretilen çöp miktarını azaltmaya, ayrıştırmaya ve kayıt altına almaya yönelik fiziksel düzenlemeler, bilgilendirme çalışmaları ve takip sisteminden oluşmaktadır. Ofis katlarında cam, diğer geri dönüştürülebilir atıklar ve organik atıklar için ayrı çöp kutuları konumlandırılmış, binanın belirli noktalarına ise atık pil ve elektronik atık kutuları yerleştirilmiştir. Bu kapsamda önce KVK Plaza’da çöp üretiminin azaltılması ve ayrıştırmanın doğru biçimde gerçekleştirilmesi amaçlanmakta olup, ayrıştırılan çöplerin miktarının ölçümü yapılmaktadır. Ofis katlarında masa altı çöp kutuları kaldırılarak geri dönüşüm kutularının etkin kullanımı arttırılmış ve çalışanlara önemli noktaları hatırlatan bir manifesto hazırlanarak ofis mekanlarına asılmıştır.
DevamıÜsküdar Belediyesi ile işbirliği çerçevesinde geliştirilen “Temiz Sokak Projesi”nin açılışı değerli sanatçı Perran Kutman’ın ve Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in katılımı ve desteğiyle, 17 Aralık 2017’de Kuzguncuk’ta ve Ahmediye Mahallesi’nde bulunan Dönmedolap Sokak’ta gerçekleştirildi. Proje kapsamında, söz konusu pilot bölgelerde yaşayan vatandaşlarda, çöp üretiminin kontrol altına alınması, üretilen çöpün doğru muhafaza edilerek, doğru zamanda, doğru yere atılması konusunda farkındalık oluşturulmasına yönelik bilgilendirme yapılmış ve buna yönelik etkinlikler gerçekleştirildi. Proje kapsamında ayrıca sokak sakinleri arasında bir anket çalışması gerçekleştirilecek insanların bilgi düzeyi, alışkanlıkları ve beklentileri ortaya kondu. Araştırma raporuna buradan ulaşabilirsiniz.
Pilot çalışmalar sırasında yapılan ölçüm ve gözlemler sonucunda sokakta gerçekleştirilen farkındalık etkinliklerinin zamansız çöp çıkarmayı %80 oranında azalttığı gözlendi. Proje sonunda Kuzguncuk Bostanı’nda belediye yetkilileri ve semt sakinlerinin katılımıyla bir kahvaltılı etkinlik düzenlendi ve elde edilen sonuçlar paylaşıldı.
Çöp, aslında biz çöp olduğuna karar verinceye kadar kullandığımız her şeydir. Bir nesnenin çöp olduğuna işimize yaramadığını, artık kullanmak istemediğimizi düşündüğümüzde karar verir ve onu çöpe atarız. Kullanmaktan sıkıldığımız bir bardak, artık modasının geçtiğini düşündüğümüz bir giysi, fazla alıp tüketemediğimiz bir gıda, ihtiyacımız olmayan bir çocuk arabası gözümüzde “çöp” oldukları için çöpe gider. Çöp kolayca atılır ki gözümüzden de bizden de uzak olsun. Peki, bu çöplerin nereye gittiğini, nelere sebep olduğunu, düşünüyor muyuz?
Gelin düşünelim. Bu konuda ne durumda olduğumuzu, neler yapabileceğimizi düşündürecek ve harekete geçmemizi sağlayacak fotoğraf ve videolarla ifade edelim. Fark edelim, fark ettirelim.
Türkiye Atık Algı ve Farkındalık Araştırması’nın sonuçları çözüm önerilerini ortaya koyabilmek amacıyla 8 Kasım 2019 tarihinde Novotel İstanbul Bosphorus’un ev sahipliğinde, paydaşlarımızla gerçekleştirdiğimiz çalıştayın çıktı ve önerilerini kapsamaktadır.
Araştırmada öne çıkan sonuçlar “Çöp Algısı”, “Çöp Atma Davranışı”, “Beklentiler ve İyileştirme Alanları” başlıkları altında katılımcılarla paylaşılarak analiz, değerlendirme ve sonuç önerileri ortaya konmuştur. Çalıştayda öncelikle sonuçlar değerlendirilmiş, kök nedenler irdelenmiş, ardından da fırsatlar ve çözüm önerileri tartışılmıştır.
DevamıÇöpüne Sahip Çık İzmir Çalıştayı 5 Kasım 2015’te Swissotel Büyük Efes’in ev sahipliğinde, Büyük Efes Sanat’ın da katkılarıyla, “Çöpü neden yere atıyoruz?” ve “Çöpün doğru yere atılması nasıl sağlanır?” sorularına yanıt bulmak amacıyla düzenlenmiştir. Yapılan bu çalıştaya toplam 13 belediyeden 44 kişi katılmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve 12 ilçe belediyesinin katılımcıları arasında yer aldığı çalıştayda her iki sorunun analizi, grup içi tartışma, grup üyelerince varılan noktaların özetlenmesi ve grup temsilcisi tarafından tüm katılımcılara sunumu yöntemleriyle gerçekleştirilmiştir.
Devamı“Çöpüne Sahip Çık İstanbul” Çalıştayı, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün işbirliğiyle, 26 Nisan 2016’da Double Tree by Hilton Istanbul Piyalepaşa’nın gönüllü ev sahipliğinde gerçekleşti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve 36 ilçe belediyesinden bürokratların, akademisyenlerin ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen çalıştayda çöpün bireyler tarafından yere atılmasının nedenleri analiz edildi ve çözüm önerileri getirildi.
Devamı